Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. A. Mickiewicza w Piastowie
Zajęcia Laboratoryjne na Politechnice Warszawskiej
Sobota, 25 czerwca 2022.
4 czerwca 2018 r. uczniowie realizujący rozszerzenia z chemii i biologii brali udział w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. Warsztaty dotyczyły poszerzenia zagadnień poznanych na lekcji chemii a ćwiczenia praktyczne pozwoliły na utrwalenie i lepsze zrozumienie pozyskanej wiedzy.
Uczniowie na początku zajęć zostali zapoznani z zasadami bezpiecznej i higienicznej pracy w laboratorium chemicznym. Następnie młodzież wzięła udział w wykładzie, który poza treściami merytorycznymi, był wskazówką, w jaki sposób przeprowadzać kolejne doświadczenia. Uczniowie zostali zapoznani z podstawowym sprzętem laboratoryjnym i zostali podzieleni na mniejsze grupy, w których realizowali poszczególne zadania. W pierwszej części, zadaniem młodych ludzi, było otrzymanie roztworu rzeczywistego, koloidu i zawiesiny a następnie charakterystyka tych układów. Część druga zajęć to reakcje metali (m.in. litu i magnezu) i tlenków metali (m.in. tlenku wapnia i tlenku magnezu) z wodą. Analogiczne doświadczenia były prowadzone z tlenkami niemetali np. tlenkiem fosforu i suchym lodem. Poza wykonaniem odpowiednich doświadczeń, uczniowie mieli za zadanie zapisać obserwowane zmiany a następnie wynikające z nich wnioski i równania reakcji. Kolejno, badali odczyn otrzymanych kwasów i zasad z użyciem fenoloftaleiny, oranżu metylowgo oraz błękitu bromotymolowego. Prowadzący zajęcia pilnowali by zapisywali spostrzeżenia dotyczące barwy wskaźników. W kolejnym etapie badali własności stężonego kwasu siarkowego(VI) i jego wpływu na cukier a także bibułę. Następnie uwagę uczniów zwrócił stężony kwas azotowy(V) i jego reakcja z miedzią. Po doświadczeniach z kwasami, przyszła kolej na wodorotlenki – ich otrzymywanie a także badania charakteru chemicznego m.in. wodorotlenku miedzi(II) oraz wodorotlenku żelaza(III). W ramach przeprowadzonych zajęć młodzież wykrywała również obecność alkoholu a także skrobi w produktach spożywczych. Ich ostatnim zadaniem było otrzymanie mydła. Jeszcze raz dziękujemy prowadzącym zajęcia – Pani Profesor Aldonie Zalewskiej a także Panu Michałowi Zalewskiemu – za miłą i sprzyjającą poszerzaniu wiedzy atmosferę pracy. Cykliczne zajęcia laboratoryjne są realizowane w ramach współpracy z Wydziałem Chemicznym Politechniki Warszawskiej.
Ta strona korzysta z ciasteczek cookie, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia podczas przeglądania witryny. Wybrane pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji strony internetowej. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Możesz również zrezygnować z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na komfort przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego działania witryny. Ta kategoria obejmuje tylko pliki cookie, które zapewniają podstawowe funkcje i funkcje bezpieczeństwa witryny. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.
Wszelkie pliki cookie, które mogą nie być szczególnie potrzebne do działania strony internetowej i są wykorzystywane w szczególności do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analiz, reklam i innych osadzonych treści, są określane jako niepotrzebne pliki cookie. Wymagane jest uzyskanie zgody użytkownika przed uruchomieniem tych plików cookie w witrynie.