Sobota, 25 czerwca 2022.

W lutym 2018r. w ramach współpracy naszego liceum z uczelniami wyższymi doskonaliliśmy nasze umiejętności analityczne z zakresu chemii organicznej. Dzięki uprzejmości Pani Profesor Ewy Białeckiej-Florjańczyk, profesora nadzwyczajnego SGGW, Katedry Chemii WnoŻ, uczniowie klas II B oraz II CD mieli okazję poznać i zobaczyć, jakie są metody izolacji i oczyszczania związków organicznych a także jak otrzymać mydło.

Młodzież została podzielona na małe grupy a nad przebiegiem zajęć czuwała Pani Profesor, która przypomniała uczniom o zasadach bezpiecznej pracy w laboratorium chemicznym. Każde z ćwiczeń było poprzedzone krótkim wykładem, tak by żadne z zagadnień nie sprawiało trudności.
W trakcie zajęć, uczniom udało się wyizolować limonen ze skórki pomarańczy, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cytrusów a także karwon zawarty w nasionach kminku. Uczniowie z pomocą Pani Profesor zmontowali zestaw do destylacji i obserwowali zachodzące przemiany. Chemiczna budowa wydzielonych związków została potwierdzona poprzez wykonanie testów na obecność m.in. wiązania podwójnego a także obecności grupy ketonowej i fenolowej.
Młodzież miała również za zadanie otrzymanie mydła. Ich zadaniem było przygotowanie zestawu do łaźni wodnej, w której ogrzewali mieszaninę tłuszczu oraz zasady sodowej. Po przeprowadzonej reakcji mydło oczyszczono poprzez sączenie i przemywanie na lejku Büchnera.
W ostatniej części zajęć, każdy uczniów przeprowadził reakcję tzw. próbę Tollensa, w wyniku której uzyskał w probówce srebrne lustro.
Zajęcia na SGGW były okazją do samodzielnej pracy ze sprzętem laboratoryjnym. Co więcej, uczniowie doświadczyli jak wygląda praca chemika. Jest to już kolejne uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW.

Galeria zdjęć

Zajęcia laboratoryjne w Katedrze Chemii Wydziału Nauk o Żywności