Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. A. Mickiewicza w Piastowie
Zajęcia laboratoryjne w Katedrze Chemii Wydziału Nauk o Żywności
Sobota, 25 czerwca 2022.
W lutym 2018r. w ramach współpracy naszego liceum z uczelniami wyższymi doskonaliliśmy nasze umiejętności analityczne z zakresu chemii organicznej. Dzięki uprzejmości Pani Profesor Ewy Białeckiej-Florjańczyk, profesora nadzwyczajnego SGGW, Katedry Chemii WnoŻ, uczniowie klas II B oraz II CD mieli okazję poznać i zobaczyć, jakie są metody izolacji i oczyszczania związków organicznych a także jak otrzymać mydło.
Młodzież została podzielona na małe grupy a nad przebiegiem zajęć czuwała Pani Profesor, która przypomniała uczniom o zasadach bezpiecznej pracy w laboratorium chemicznym. Każde z ćwiczeń było poprzedzone krótkim wykładem, tak by żadne z zagadnień nie sprawiało trudności. W trakcie zajęć, uczniom udało się wyizolować limonen ze skórki pomarańczy, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cytrusów a także karwon zawarty w nasionach kminku. Uczniowie z pomocą Pani Profesor zmontowali zestaw do destylacji i obserwowali zachodzące przemiany. Chemiczna budowa wydzielonych związków została potwierdzona poprzez wykonanie testów na obecność m.in. wiązania podwójnego a także obecności grupy ketonowej i fenolowej. Młodzież miała również za zadanie otrzymanie mydła. Ich zadaniem było przygotowanie zestawu do łaźni wodnej, w której ogrzewali mieszaninę tłuszczu oraz zasady sodowej. Po przeprowadzonej reakcji mydło oczyszczono poprzez sączenie i przemywanie na lejku Büchnera. W ostatniej części zajęć, każdy uczniów przeprowadził reakcję tzw. próbę Tollensa, w wyniku której uzyskał w probówce srebrne lustro. Zajęcia na SGGW były okazją do samodzielnej pracy ze sprzętem laboratoryjnym. Co więcej, uczniowie doświadczyli jak wygląda praca chemika. Jest to już kolejne uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW.
Ta strona korzysta z ciasteczek cookie, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia podczas przeglądania witryny. Wybrane pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji strony internetowej. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Możesz również zrezygnować z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na komfort przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego działania witryny. Ta kategoria obejmuje tylko pliki cookie, które zapewniają podstawowe funkcje i funkcje bezpieczeństwa witryny. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.
Wszelkie pliki cookie, które mogą nie być szczególnie potrzebne do działania strony internetowej i są wykorzystywane w szczególności do gromadzenia danych osobowych użytkowników za pośrednictwem analiz, reklam i innych osadzonych treści, są określane jako niepotrzebne pliki cookie. Wymagane jest uzyskanie zgody użytkownika przed uruchomieniem tych plików cookie w witrynie.